Wednesday, August 26, 2009

2 Running Trivia Quiz Answers


Print



Hello Everybody,

It's been really busy here, but I haven't forgotten about posting the answers to the trivia quiz. Guess you can be thankful for the extra time to compose your answers. :)

So, as promised, here they are. Hope you had fun testing your knowledge!

Below is a re-print of the original quiz questions, followed by the answers, which appear in red, italicized font:

Just for fun, here are some trivia questions to test your running-related knowledge. Let's see how well you can do. Questions will start out fairly easy & get progressively more challenging. Without looking these stats up on the internet or elsewhere, do you know the answers to following?

Metrics:
(1) Approximately how many miles is the 400 meter dash?
Answer: 1/4 mile (or 1 lap) on a modern, standard-sized (i.e., Olympic regulation) race track.
(2) Exactly how many miles is a 5K?
Answer: 5K = 3.106855961186669848087170921816 miles. (1 mile = 0.621371192237333969617434184363 kilometers, so the answer is achieved by multiplying that figure times 5. :) )
(3) Exactly how many miles is an 8K?
Answer: 8K = 4.9709695378986717569394734749056 miles.
(4) Exactly how many miles is a 10K?
Answer: 10K = 6.213711922373339696174341843632 miles.
(5) Exactly how many kilometers are in a marathon distance?
Answer: Marathon distance = 42.195 kilometers. (That's 26 miles 385 yards, or 26.21876 miles.)
(6) Exactly how many miles is a 50K distance?
Answer: 50K = 31.06855961186669848087170921815 miles.
(7) **Bonus question: Exactly how many kilometers are there in a mile?
Answer: 1 mile = 0.621371192237333969617434184363 kilometers.

History:
(1) Name the starting & ending location of the very first marathon.
Answer: Going by the Greek legend as recounted by Plutrach's On the Glory of Athens, the answer would be from Marathon to Athens. (The first Olympic marathon, held in Athens, Greece in 1876, also had the same starting & end points.) However, there is some dispute over the historical accuracy of the legend, as well as the exact starting & end points. The Greek historian Herodotus records the starting & ending points as Athens & Sparta, respectively. (For a more detailed description of this history, please see the Wikipedia entry.)
(2) Who was the first person to complete the mile in under 4 minutes?
Answer: Sir Roger Gilbert Bannister, CBE. (3:59.04 in 1954.)
(3) Who was the first woman to unofficially run the Boston Marathon (without a bib number)?
Answer: Roberta (Bobbi) Gibb (in 1966). (BTW, on a semi-related note, Stamata Revithi was the first woman to unofficially run the Olympic marathon in 1896. She has a very interesting story of her own, which you can read more about here and here.)
(4) Where was the first triathlon held?
Answer: Mission Bay, in southern California.
(5) What year did Kathrine Switzer run the Boston Marathon with a number, and then get thrown out of the AAU?
Answer: 1967. (She ran as number 261.)
(6) When did the Rock 'n' Roll Marathon series first begin?
Answer: The first Rock 'n' Roll Marathon was held in San Diego, California in 1998. (Source: WikiRun.)
(7) **Bonus question: Who is the Greek goddess of running? (Careful, it's not as obvious as you might think. :) )
Answer: Atalanta.

World Records:
(1) Who are the current male & female world record holders for the fastest mile?
Answer: Hicham El Guerrouj of Morrocco is the current male world recorder (3:43.13, 7/7/1999 in Rome) and Svetlana Masterkova is the current women's world record holder (4:12.56, 8/14/1996, in Z├╝rich).
(2) Who are the current male & female world record holders for the fastest marathon?
Answer: The male record holder is Haile Gebrselassie of Ethiopia (2:03:59, Berlin Marathon, 9/28/08), & the female record holder is Paula Radcliffe of Great Britain (2:15:25, London Marathon, 4/13/03).
(3) Who is currently the oldest (living) person to ever have completed a marathon?
Answer: Fauja Singh, from Ilford, Essex, who at age 94, completed the 2004 London Flora Marathon in 6:07. (His current personal best: 5:40 in the 2003 Toronto Waterfront Marathon, at age 92.) (Although not currently living today, the oldest person ever recorded was Dimitrion Yordanidis, aged 98, who, in 1976, completed the marathon distance in 7:33 in Athens, Greece.)
(4) Who is currently the youngest person to ever have completed a marathon?
Answer: Budhia Singh, who was four-years-old when he first completed the marathon distance on May 2, 2006.
(5) Who has the world record for the most marathons ever run in a lifetime?
Answer: Horst Preisler, 73, of Hamburg, Germany. There are conflicting accounts of the total number of marathons he's completed thus far: According to the most recently logged statistics at the 100 Marathon Club website (in Germany), Horst's record, as of December 30, 2008, was last reported as 1250 marathons & 349 ultramarathons, or a total of 1599 events equaling a marathon distance or longer. However, a more recent account, dated August 19, 2009, from Guernsey News, reports his current marathon total as 1640. Yet another news media service, Frankfurter Allgemeine, reported 1621 marathons on June 6, 2009, an even higher total marathon count reported at an earlier date than the previous account. (On John Wallace's blog, in a post dated August 23, 2009, he reports that Horst has now run a total of 1604 marathons, but I am hesitant to quote blogs as definitive references or confirmed information sources, since there is no way to definitely officially support or deny the factual nature of this particular claim without first corroborating the information against verified, official sources. Of course, I'd prefer to go by official, public records. Towards this end, I've tried searching the Guinness Book of World Records website to confirm these records, but strangely enough, I can't find his name listed there, nor any information about this current world record.)
(6) What's the official record for the longest consecutive distance a person has ever run?
Answer: Dean Karnazes ran 226.2 miles with only several stops of little more than a few minutes. Technically, if the clock's still running, a distance is considered to be "non-stop" whether or not the individual rests for a few seconds or minutes. ;-) There's also an unverified claim that a Canadian ran 240.11 miles in 48 hours on a treadmill at Club One Square One in Mississauga Ontario, Canada on November 28-29, 2004, but since I can't corroborate the source, I'm hesitant to mention it at all. Ahem, I would really like to know this person's name, and what official entity was present to verify this claim! :) Also, according to one contributor of Yahoo! Answers , who goes by the username, 'Yeti' (a highly ironic name that doesn't exactly reinforce the credibility of his claims ;-) ): "Yiannis Kouros supposedly covered 456 miles in 4 days in 1988 without sleeping, ...ultimately covering 1000 miles." No verifiable source is listed, so again, this claim is circumspect at best.

On a somewhat related note, this contributor, also lists the longest certified endurance race as the Sri Chinmoy 3100-Miler, (well actually he lists it incorrectly as a "1300 miler"! ;-) ), in which (acccording to the official event website) participants "must average 60.7 miles per day in order to finish within the 51-day limit."


(7) **Bonus question: What's the the record for the longest, non-consecutive distance a person has ever run?
Answer: Robert Garside, of Great Britain. According to Guinness World Records, he ran over 30,000 miles in 5 years and 8 months, starting in the second half of 1997 and finishing on Friday, June 13, 2003. He was credited as the first person to run around the world. However, this claim is not without controversy, and has been hotly disputed by various leading figures in the ultra running community.

So, how well did you do on this quiz? Hope you had fun & learned lots of new facts and figures about the sport of running!

-C

2 comments:

Andrew is getting fit said...

I learned one or two new things for sure!
3:43 for a mile is pretty impressive!

cyberpenguin said...

Fantastic, Andrew! Glad you enjoyed the quiz. Yeah, I'd take a 3:43 mile. The only way the rest of us mere mortals could approach that would be on a bike or in a car. :)

Post a Comment

I may or may not know you, but love reading your comments!

If you like this post, then please consider subscribing to my RSS feed . You can also subscribe by email and have new posts sent directly to your inbox.

You might also like:

Related Posts with Thumbnails

INSTRUCTIONAL VIDEOS

Loading...